söndag 19 april 2009

Fråga Doktorn?
















Hej Trädgårdsdoktor Wong!
Jag har en bambu som blommar underbart fint! Inte bra va? Det är visserligen någon slags hybrid men är det så illa att det är kört för den nu? Tacksam för svar!

3 kommentarer:

Johanna Wong sa...

Käre trädgårdsfantast!
Jag förstår att du är orolig för din bambus framtid. Har du vårdat den ömt är det förskräckligt att se plantan sakta tyna bort. Men, tyvärr, sån är naturen. Din bambu kommer dö men fröa av sig så att du får nya småttingar att pyssla med framöver. Jag rekomenderar täta turer till gymmet framöver så att du inte knäcker ryggen vid en eventuell uppgrävning. Lycka till!

Trädgårdsdoktorn

Marcel sa...

Det är mycket som ännu inte är känt vad gäller blomningen hos bambu....Det är fortfarande en allmänt spridd uppfattning att alla bambu-arter dör efter blomningen och att individer av samma art blommar samtidigt över hela sitt utbredningsområde, men detta är en kraftig förenkling av bambublomning som är komplext fenomen. Det är t.ex. vanligt att bara vissa bamburör blommar och dör efter frösättningen, medan resten av plantan lever vidare. Det finns även bambu med fullständig blomning (hela plantan, d.v.s. alla rör, blommar) där individens ovanjordiska delar vissnar ned och till synes dör, men efter något år återhämtar sig växten...

http://www.bluesage.se/assets/pages/bamboopresentation4.htm

/Trädgårdshomeopaten

Ulrika sa...

Stort tack till både Trädgårdsdoktor Wong och Trädgårdshomeopat Wong för dessa uttömmande svar! ;) Dags att samla frön alltså!